Eind augustus 2014 is mijn debuutbundel Regen kosmos kamerplant verschenen bij uitgeverij Atlas Contact. Op deze pagina zie je de cover, de trailer, reacties, interviews etc.

coverhighres

De mens kan met zijn getob en gefilosofeer weinig anders doen dan zich verschansen in een wereld van industrie, steden en treinstations, maar ontsnappen aan de wetten van de natuur kan niemand. In deze gedichten is bijna altijd een milde dreiging aanwezig, als ondertoon van iets groters dan de dichter en haar gedachtewereld.

Regen kosmos kamerplant is een even fabelachtige als ontnuchterende bundel, vol plichtsbesef tegenover de tijd, de ruimte en de elementen. Rebels en berustend, ridicuul en wijs, grappig en sinister. Licht verontrustende gedichten van een dichter die zich even goed thuis voelt op kosmische schaal als in het dna van het vogelbekdier.

///

Videogedicht van één van de gedichten uit Regen kosmos kamerplant, gemaakt door Esther Kersten.

///

Op 18 augustus was ik te horen op VPRO Radio bij het programma ‘Nooit meer slapen.’ Nikki Dekker nam mij voor dit item mee naar dierenpark Amersfoort, om te praten over de schaamte die gepaard gaat met een natuurhobby, poëzie en de aantrekkingskracht van het donker. Het radioitem duurt 15 minuten.

///

Begin september interviewde Nadine Ancher mij voor Passionate Platform. Het is een lang, fragmentarisch interview geworden, dus je kunt er gerust een stukje uit lezen.

///

Op Meander Magazine verscheen eind september een mooie recensie van Regen kosmos kamerplant, geschreven door Marijntje Gerling.

///

In oktober verscheen een eveneens mooie recensie in poëzietijdschrift Awater, door Maarten Buser.

///

In diezelfde maand verscheen er een (dit keer gematigd enthousiaste) recensie op Tzum.info door Obe Alkema: ”Broeksma’s poëzie houdt me bezig, zit me op een bepaalde manier dwars zonder irritant te worden.”

///

En in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant kreeg Regen kosmos kamerplant vier sterren in een recensie van Eppie Dam.

///

In Trouw verscheen een groot interview, o.a. over hoe ik begon met poëzie schrijven, over biologie en over mijn werk bij Greenpeace.

///

Op 15 mei ontving ik van de Gemeente Utrecht – na eerst genomineerd te zijn – een C.C.S. Crone Stipendium van 2.500 euro, om aan een volgende publicatie te werken. Mede winnaars zijn mijn fondsgenoten bij Atlas Contact: Roelof ten Napel en Marieke Rijneveld. De jury: ‘Hier wordt niet gekunsteld poëtisch gedaan. De gedichten van Anne Broeksma zijn niet braaf; bovendien zijn ze wars van poëtische clichés.’

///

Op 11 juni werd de C. Buddingh’ prijs voor het beste debuut uitgereikt aan Saskia Stehouwer voor Wachtkamers tijdens Poetry International. Ik was niet genomineerd en was daarom blij verrast met een eervolle vermelding in het juryrapport: ‘Zo stemrijk, sinister en beweeglijk als in Regen kosmos kamerplant werd het in geen enkel ander werk, waardoor Anne Broeksma tevens op bijval kon rekenen.’

///